Nieuws | Funding Groep

Nieuws

Innovatief Inburgeringsproject: Inburgeren werkt!


De inburgering van nieuwkomers gaat op de schop. Vanaf 2020 zou het nieuwe beleid van start moeten gaan. Funding Groep is samen met Meerinzicht bezig met het ontwikkelingen van een inburgeringsproject. Lees hier meer!

De regering vindt het onacceptabel dat te veel nieuwkomers te lang afhankelijk blijven een bijstandsuitkering. Daarom neemt minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) het huidige systeem volledig op de schop. Vanaf 2020 zou het nieuwe beleid van start moeten gaan.

De gemeenten krijgen vanaf 2020 de touwtjes weer in handen, zodat nieuwkomers niet meer zelf hun inburgering hoeven regelen. Het leenstelsel wordt afgeschaft, de regie komt in de handen van de gemeenten. Zo worden misstanden en fraude bij taalaanbieders zoveel mogelijk voorkomen. Het blijft de verantwoordelijkheid van nieuwkomers om binnen de termijn van drie jaar te voldoen aan de inburgeringsplicht en dus examen te doen.

Zoals Minister Koolmees in deze video ook aangeeft, is het van belang dat statushouders zo snel mogelijk aan het werk gaan, al zij het door middel van een leerwerkplek. Wanneer zij eenmaal aan het werk zijn, leren zij namelijk ook sneller de taal.

Samen met Meerinzicht (gemeente Harderwijk, Ermelo en Zeewolde) zijn wij bezig met de ontwikkeling van het innovatieve inburgeringsproject: ‘Inburgeren Werkt’, dat aansluit op het nieuwe beleid van Minister Koolmees. Om statushouders sneller en beter te laten integreren, maken wij gebruik van een parallelle leerroute van werkervaring en taalontwikkeling.

Met Inburgeren Werkt kunnen statushouders 9 maanden, tussen 8 en 24 uur per week, werkervaring opdoen bij een bedrijf naar keuze en kunnen zij gelijktijdig de Nederlandse taal sneller eigen maken in de praktijk. In deze periode ontwikkelen zij competenties en vaardigheden die belangrijk zijn op de arbeidsmarkt.

Neem contact op

Snel contact opnemen? Klik dan op de button hieronder!

Contactformulier